Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chemia

Spluer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już tam napisałem, czekam, czekam. Nikt nie odpowiada, nie mam czasu, potrzebuję to na teraz.

TYTUŁ:

"Ciekawa Chemia 2" - Autorstwa Hanny Gulińskiej i Janiny Smolińskiej (WSIP)

Opublikowano

Łoj :D zaraz odkopie zeszyt ;d to może CI trochę pomogę ;]

1. Napewno SO2 >> daje kwas H2SO4

Na pewno CO2>> H2CO3

CaO nie tworzy kwasu , na 95%

Do SO2 i CO2 jestem na 100% pewny, CaO raczej nie tworzy, no i byłoby zadanie głupie jak wszystkie ;D\

2. N2O5 ; NO ; CO2.

będę edytował dalej

3. Tlenki metali tworzą zasady >> zasadowe

Tlenki niemetali tworzą kwasy >> kwasowe

4. SO2 + H2O >> H2SO3 - kwas siarkowy (IV)

P4O10+6H2O >> 4H3PO4 - kwas fosforowy (V)

5. To jakby to wytłumaczyć ;D

pierwszy rysunek - z tym jednym czerwonym - wzor sumaryczny - HCL Strukturalny H-CL nazwa- chlorowodorowy

drugi rysunek sumaryczny - H2S strukturalny H \ nazwa- siarkowodorowy

S

H /

6, za moment opisze ;D tylko znajdę właściwośći ;D bo u mnie trudno znaleźć to w zeszycie ;D ;D bo kartek nie wkleiałem co pani nam dawała ;D a już się zapomniało to trzeba z zeszytu xD

to tak ;d o jajach zgniłych do siarkowodoru , a to drugie do chlorowodoru

7. pierwszy rysunek:

sumaryczny - H2SO4 - siarkowy (VI)

drugi:

sumaryczny - H2CO3 - węglowy

trzeci - sumaryczny H2SO3 - siarkowy IV

8,Reszty kwasowe :D easy ;D

pozaznaczaj całe z wyłączeniem Wodoru(H) np: HNO3 -reszta kwasowa - NO3

9,Wartościowość reszty kwasowej równa jest ilości atomów wodoru

10. pierwszy rysunek:

H2SO3 - siarkowy IV

drugi:

H3PO4 - fosforowy V

trzeci:

HNO3- azotowy III

11.

Prawda:

A

C

E

12. HClO2- wartosciowosc chloru - 3

HClO3- wartosciowosc 4 chyba tak :D

chociaz czekaj ;d rozrysuje sobie

źle ;D bo tlen jest 2-wartosciowy ;D to czekaj nie pisz tego ;D

HClO2- wart. chloru - 5

HClO3- wart. chloru - 7

teraz dobrze

1373369406-U138092.png

Opublikowano

Doszło jedno zadanie -> : Uzupełnij tabelę. Przyporządkuj nazwom wskaźników barwy przyjmowane przez nie w wodzie destylowanej i w kwasach. W odpowiednie komórki wpisz wyrazy z ramki.

RAMKA [ czerwona * fioletowa * niebieskofioletowa * żółta]

Nazwa wskaźnika | Barwa wskaźnika w wodzie destylowanej | barwa wskaźnika w kwasach

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

oranż metylowy | ...............................................................| .........................................|

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lakmus | .......................................................... | .......................................................... |

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

wywar z czerw. kapusty | ...............................................| ...................................................|

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chyba zrozumiecie tabelę.

Up. jestem Ci dozgonnie wdzięczny, uratowałeś mi skóre, Bóg zapłać.

Opublikowano

Dobra ;D ale to zrobię na końcu ;d na razie zrobię te ze zdjęć

13. od lewej >> czerwony>> zielony>> czerwony>> zielony

14.:

1)katalizator

2)kwas węglowy

3)kwas azotowy (V)

4)kwas siarkowy VI

5)Cynk

Hasło: kwasy

1373369406-U138092.png

Opublikowano

Doszło jedno zadanie -> : Uzupełnij tabelę. Przyporządkuj nazwom wskaźników barwy przyjmowane przez nie w wodzie destylowanej i w kwasach. W odpowiednie komórki wpisz wyrazy z ramki.

RAMKA [ czerwona * fioletowa * niebieskofioletowa * żółta]

Nazwa wskaźnika | Barwa wskaźnika w wodzie destylowanej | barwa wskaźnika w kwasach

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

oranż metylowy | ...................pomarańczowy...............................| ........czerwony.............|

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lakmus | ...................fioletowy............. | .....................czerwony................. |

wywar z czerw. kapusty | ..............czerwony.................| ...............czerwony..................|

Chyba zrozumiecie tabelę.

Up. jestem Ci dozgonnie wdzięczny, uratowałeś mi skóre, Bóg zapłać.

Resztę widzę, że robi kolega up. ;>

Opublikowano

oranż metylowy |.......żółta.....................| ........czerwona...........|

lakmus | .......................................................... | .......................................................... |

wywar z czerw. kapusty | ...........Fioletowa.(lub niebieskofioletowa, ale raczej fioletowa ;D)..................| .............czerwona...............|

chyba tak będzie tabelka ;p nie wiem lakmusa bo nie miałem ;d

@UP w wywarze w destylowanej jest fiolet moim zdaniem a nie czerwony ;] czerwony się robi w kwasach dopiero

a co do oranzu metylowego to może być pomarańcz albo żółty tu przyznaje racje, że może być pomarańcz

to byłoby chyba na tyle ;D

Myślę . że dobrze ;D

1373369406-U138092.png

Opublikowano

tylko pamiętaj o indeksach;D

@Miyoshi. ;D no może może ;d nie będę się sprzeczał ;P ja tylko mówię jak mam w zeszycie ;D

Różnie jest. :P Nie robiliśmy doświadczeń, ale pamiętam, że tak mi wytłumaczył kuzyn-chemik i miałam wszystko dobrze. :f Ale nie twierdzę, że nie możesz mieć racji. :P Różnie to bywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...